Revitalizarea Turnului Pompierilor, Str. Tipografiei Nr.17 – Cluj Napoca

Turnul pompierilor, aflat pe strada Tipografiei nr. 17 este monument istoric, având codul CJ-II-a-A-07242 în lista Monumentelor Istorice din România. Denumit la început Turnul țesătorilor, acesta făcea parte din ansamblul celei a doua incinte fortificate medievale a oraşului.

La sfârşitul secolului al XVI-lea apare prima informaţie referitoare la funcţia de turn de supraveghere împotriva incendiilor a acestei construcţii, la data de 10 mai 1585 fiind luată o hotărâre a consiliului orăşenesc în acest sens.

Dupa incendiul devastator din anul 1876 care a afectat si turnul, s-a formulat şi posibilitatea demolării sale, însă până la urmă a fost decisă supraînălţarea şi renovarea sa, lucrările acestea fiind finalizate în anul 1883. Turnul a mai fost supus unor interventii in 1958 si 1985.

Prin proiectul actual se dorește revitalizarea acestui monument, reintroducându-l în circuitul turistic și transformându-l într-un loc deschis pentru găzduirea evenimentelor culturale, permanente sau temporare. Noua funcțiune prevazuta este de turn de belvedere. Ca utilizare, turnul va reprezenta un punct de atracție pentru public și pentru turiști, prin nivelul de belvedere de la partea superioară. Turnul va funcționa și ca un spațiu de vizitare, ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare, de foarte mici dimensiuni.

Lucrari propuse:
Interventii structurale: demolari, montare consolidari metalice, reparatii fisuri zidariei din sec. XIX prin injectari, realizarea unei cuve de lift, realizarea structurii metalice a acoperisului
Interventii arhitecturale: montare invelitoare din tabla de zinc, realizarea de tencuieli exterioare de epoca cu mortare de asanare, zugraveli interioare si exterioare, tamplarie lemn stratificat, reconditionare poarta , hidroizolatii, vopsitorii, realizare scara metalica din tabla perforata de inox, montare ascensor panoramic cu 5 statii

Durata lucrarilor: 8 luni

Proiectant general: Vlad Sebastian Rusu – BIA – Cluj-Napoca

 

“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin