Reabilitarea bisericii reformate din Turda Veche

Biserica reformata din Turda Veche, incarcat cu peste 700 ani de istorie (listata pe Lista Monumentelor Istorice CJ-II-m-A-07793) este una dintre cele mai importante monumente arhitecturale din judetul Cluj.

Lucrările de reabilitare a Bisericii Reformate din Turda Veche au vizat reabilitarea interiorului cât și a exteriorului clădirii. Au fost realizate lucrări de intervenții, consolidări structurale, dar și intervenții arhitecturale exterioare.

Echipa Decorint a executat sistemul de dren și refacerea sistemului de scurgere a apelor pluviale în jurul bisericii, s-a eliminat vegetația parazitară, s-au pus în valoare elementele din piatră, s-au executat tencuieli pe bază de var hidraulic și vopsitorii exterioare, s-au refacut complet instalațiile electrice, si de incalzire.

În ceea ce privește intervențiile arhitecturale interioare, mentionam cateva dintre cele mai importante: s-a dezvelit si reconditionat arcul de triumf in interior si in exterior, s-a dezvelit si restaurat decorul pictural mural renascentist din podul bisericii, s-au restaurat fragmentele de fresca de pe fatada nordica, s-a dezvelit in totalitate ancadramentul de usa a fatadei sudice, au fost curatate portalurile gotice, pentru punerea in valoare ale acestora, s-a restaurat si conservat decorul gotic de piatra, s-a restaurat stucatura de pe bolti, etc.

Reabilitarea completa a fost finalizata in luna februarie 2021, iar in data de 22.04.2021 s-a procedat la receptia oficiala a lucrarilor, intr-un cadru festiv si cu invitati importanti.

Proiectant general: M&M DESIGN SRL – Cluj Napoca

“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin