Reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a bisericii reformate Aiud

Biserica reformata din Aiud este amplasata in centrul istoric al Municipiului Aiud, cladirea fiind monument istoric, clasat de grupa A – de valoare nationala (AB-II-a-A-00172.02 Biserica reformata – sec. XII-XVI), facand parte din ansamblul cetatii Aiudului (AB-II-a-A-00172 Cetatea Aiudului – sec. XIII-XVII)

Obiectivul investitiei se refera la reabilitarea bisericii in vederea introducerii in circuitul turistic international. Lucrarile de interventii se refera la lucrari de consolidare structurala, lucrari de reabilitare si modernizare arhitecturala si lucrari de reabilitare si modernizare a instalatiilor.

Echipa Decorint realizeaza lucrări de consolidare structurala constand din: consolidarea sarpantelor impreuna cu inlocuirea invelitorii, consolidări structurale la intradosul boltilor, injectare – rețesere – împănare a peretilor structurali. De asemenea, in sacristie si in turn se realizeaza plansee noi din structura metalica si podire de lemn pentru a asigura accesul vizitatorilor.

In cadrul reabilitarii arhitecturale executam lucrari de combatere a umiditatii atat in interior cat si in exterior prin prevederea unui sistem de preluare si colectare a apelor pluviale; interventii asupra finisajelor la pereti, tavane si bolti; interventii asupra pardoselilor, a finisajelor exterioare; lucrari de interventii asupra componentelor / elementelor artistice.

Biserica este supusa si unor ample lucrari de instalatii: s-a desfiintat incalzirea cu gaz si cladirea a fost dotata cu sistem de incalzire electric la nivelul bancilor, se inlocuiesc integral instalatiile electrice, iluminatul interior si exterior arhitectural, se implementeaza un sistem de management inteligent a cladirii (de tip BMS) in vederea eficientizarii energetice a consumurilor prin controlul sistemelor de iluminat si controlul sistemului de incalzire, instalatii noi de detectare, semnalizare si avertizare la incendiu, instalatii de sonorizare si video proiectie.

Finalizarea reabilitării bisericii este planificată în cursul anului 2021.

Proiectant general: UTILITAS CCPDRPC SRL – Cluj Napoca


“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin