Reabilitarea si extinderea Liceului Teoretic Apaczai Csere-Janos, Cluj-Napoca

Construirea primului corp de cladire a Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos s-a inceput in anul 1925 si in numai 5 luni s-a dat in folosinta. Constructia a fost conceputa in asa fel incat daca va exista necesitatea de extindere si vor exista posibilitati financiare sa se poata lipi un alt corp de cladire de cel construit, astfel numai dupa un an de la predare s-a si inceput prima extindere.
A doua si ultima posibila extindere a Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos s-a construit pe modelul invatat din istorie: cel propus de Conventul Universal Reformat, care a formulat o cerere privind infiintarea unor institutii de invatamant cu ocazia aniversarii a 400 de ani de la Reformare.
Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos si-a propus extinderea pentru aniversarea a 500 de ani de la reformare, astfel in aprilie 2017 s-au inceput lucrarile, in prima faza de reabilitare a cladirii existente compusa din doua corpuri lipite, apoi constructia celui de-al treilea corp de cladire lipit de celelalte 2 construite anterior.
Primele doua corpuri construite anterior au fost gandite pe o schema functionala simpla: vis-à-vis de intrarea principala s-a construit casa de scara de unde in stanga si in dreapta casei de scara sunt amplasate in forma de “L” salile de clasa la toate cele trei nivele ale cladirii, posibilitatea de extindere oferindu-se prin formarea unui calcan spre partea sudica, spre Casa Herepei.
Corpul de cladire construit in ultima etapa de extindere de catre societatea noastra este format din subsol, parter, 3 etaje si mansarda. Fundatia constructiei am executat-o astfel: fundatii pe piloti pe zona adiacenta cladirii existente respectiv fundatii continue din beton armat pe restul corpului de cladire. Imediat dupa terminarea fundatiilor pe piloti am sarbatorit asezarea pietrei de temelie in sapatura generala executata pentru fundatiile generale pentru restul corpului de cladire respective pentru subolul care ofera spatiu pentru biblioteca, bucatarie respectiv spatii tehnice finisate tot de catre societatea noastra.
Sapatura executata de societatea noastra sub supravegherea arheologica a scos la iveala la o adancime aproximativa de 3,5 m un semineu pentru arderea obiectelor ceramice din epoca bronzului.
Inceperea lucrarilor de reabilitare a cladirii existente au oferit o provocare atat pentru noi, societatea care a executat lucrarile precum si proiectantilor deoarece subsolul existent nu are hidroizolatie, astfel prin montajul unui strat de finisaj dintr-un tarket special pe un suport de stratificatie refacut in totalitate si realizarea unui rost de aerisire perimetral confera spatiul necesar unei sali de sport utilizabile.
Avand experienta lucrarilor de reabilitare, la subsolul cladirii am gasit inscriptii referitoare la adaposturile vechi de aparare civila pentru perioada celui de-al doilea razboi mondial descoperire realizata odata cu indepartarea tencuielilor de la subsol pentru inlocuirea acestora cu tencuieli aerisante.
Noua sala de festivitate ocupa tot spatiul corpului de cladire de la extindere, iar vechea sala de festivitate din cladirea existenta s-a transformat in doua sali de clasa.
Sarpanta cladirii am realizat-o din structura mixta din lemn si metal oferind spatiu in mansarda pentru trei sali de clasa reabilitand-o si pe cea a cladirii existente.

“The road to succes is always under construction.” – Lily Tomlin