Reabilitare Biserică Reformată str. M. Kogălniceanu, Cluj-Napoca

Biserica Reformată de pe str. Mihail Kogălniceanu si fosta manastire franciscana adiacenta bisericii sunt considerate de unii specialisti cel mai mare si mai frumos edificiu de cult construit de franciscani in Ardeal. A fost construita intre anii 1486 si 1503 si astfel este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice de interes national (CJ-II-m-A-07380).

Este o biserica sala cu o singura nava, cu cor in prelungirea navei, la care se ataseaza la sud porticul claustrului si turnul care reprezenta coltul sud-vestic al manastirii dreptunghiulara cu curte interioara, iar la nord cu turnul scarii cu forma dreptunghiulara in partea de jos si cilindrica mai sus.

Principalele intervenții realizate de echipa Decorint sunt:
– Interventii structurale: reabilitarea structurală a șarpantei bisericii, consolidarea și ancorarea timpanului vestic în vederea stabilizării acestuia, consolidarea și refacerea bolților navei și a corului, rețeserea și injectarea zidăriei portante, schimbarea scărilor din turn.
– intervenții la nivel arhitectural au fost: reparația pardoselilor de piatră, desfacerea și refacerea tencuielilor de epocă, refacerea zugrăvelilor interioare, curațarea, repararea și integrarea cromatică a tuturor elementelor artistice din piatră, restaurarea picturilor murale, desfacerea și refacerea rosturilor la zidăria de piatră, curățarea fațadei din piatră, schimbarea învelitorii din țiglă,
– Instalația electrică s-a inlocuit în totalitate și instalația de încălzire s-a refăcut utilizând soluții constructive moderne înglobate în podina băncilor;
– Alte valori artistice ale bisericii care au fost restaurate cu o atentie deosebita sunt: vitraliile; restaurarea și recondiționarea tâmplăriei din lemn; recondiționarea și restaurarea mobilierului din lemn; restaurarea colectiei de blazoane și necroloagele din hîrtie, material textil și metal; orga a fost restaurată și acordată sub indrumarea maiștrilor elvețieni.

Proiectant general: M&M DESIGN SRL – Cluj Napoca
bis kog1

bis kog2

bis kog4

bis kog5

bis kog6

bis kog7

BIS KOG8

BIS KOG9

BIS KOG10

BIS KOG11

BIS KOG12

BIS KOG13

BIS KOG14

BIS KOG15

bis kog 16.1 mic

bis kog 16.2

bis kog 16.3

bis kog16

bis kog17

bis kog19

bis kog20

bis kog21

bis kog22

bis kog23

bis kog24

bis kog25

bis kog26

bis kog27

bis kog28

bis kog29

“The road to success is always under construction.” – Lily Tomlin